img

Раждане с надежда

VBAC или повече за нормалното раждане след Цезарово сечение

Интервю с д-р Павлина Арабаджикова, акушер-гинеколог в болница „Надежда“

08.02.2023 | 14:09

animated-circle

Възможно ли е нормалното физиологично раждане след предходно секцио? Какви са условията това да се случи успешно? Може ли да се ползва упойка при VBAC? Колко важна е мотивацията на майката? По темата VBAC (ВБАК) разговаряме с д-р Павлина Арабаджикова. 

Какво представлява VBAC/ВБАК?
VBAC е нормално физиологично раждане, което се случва след предходно Цезарово сечение. Ключово условие, за да се случи едно успешно VBAC раждане, е да са минали поне две години от предшестващото оперативно раждане. Приема се, че за този период, матката се е възстановила и е добила достатъчно здравина, за да издържи контракциите, съпровождащи нормалното физиологично раждане.
Друго много ключово условие е мотивацията на пациентката. Жената трябва да е подготвена и да знае, че при едно нормално раждане след предшестваща оперативна интервенция върху матката, медицинският екип е много по-ограничен в използването на медикаменти, стимулиращи раждането т.е. окситоцинът не е препоръчителен или използването му е много ограничено. Простагландините като начин за подготовка на раждане също не се използват. Ние трябва да изчакаме едно такова раждане да започне спонтанно. Това е задължително.

По отношение на обезболяването при VBAC битува митът, че не може да се ползва упойка, защото се смята, че тя „замъглява“ картината при една руптура на матката. Но рупртурата на матката е доста сериозно усложнение, което освен болката има и външни изяви, и работата на медицинския екип е да следи за тях в хода на раждането. Така че, епидуралната упойка при нормално физиологично раждане след предходно Цезарово може да бъде поставяна.

Как се печели доверието на родилките, които могат да опитат да родят нормално след предходно Цезарово сечение?
Както споменах и преди това, най-важно е жената да има мотивация за такова раждане. Ако това предизвиква страх в пациентката и тя се съмнява в нашата преценка, няма как да се получат нещата. Но ако на жената ѝ бъде обяснено какви са предимствата да опита да роди нормално, дори и след предходно Цезарово сечение, ако тя е мотивирана, че може да го направи и ни се довери, това вече е предпоставка за успех.

Има ли риск нещата да не протекат по план, трябва ли жената да е подготвена и за друг сценарий?
Разбира се. Един мой стар учител казваше, че това, което знаем за раждането е как започва, но не знаем как ще завърши. Това е процес, който може да протече по различни начини и в различни посоки. Идеалният вариант е, когато се случи по план и жената роди нормално. Но е възможно да настъпят усложнения и да се наложи оперативна намеса. Затова жената трябва да е подготвена и за това.

Има ли случай, който няма да забравите?
Скоро имахме случай, при който пациентката се колебаеше през цялото време дали да роди нормално след предхождащо секцио. Беше ту твърдо решена да се случи, ту страхът взимаше превес. Горди сме, че с много търпение и внимание се справихме заедно –получи се едно успешно нормално физиологично раждане на финал.

Какви са препоръките Ви към жените, които искат да родят нормално, след предхождащо секцио?
Ако имат желание, да се консултират със своя лекар и нека опитат.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow