Програма за продължаващо обучение на млади специалисти в болница "Надежда"

тренинг програми

Програма за продължаващо обучение

Програмата включва курсове за обучение на млади специалисти в „Надежда” и има за цел да развие практическите им умения и да им даде възможност да участват активно в дискусии по клинични случаи от практиката в областта на акушерството и гинекологията.

badge

Курс по неправилни маточни кръвотечения и вакуум асистирано ражднае - 19.05.2018 г.

Болница "Надежда" стартира програма за продължаващо обучение на специализанти и млади специалисти по акушерство и гинекология

На 19 май 2018 г. се проведе пилотният курс от Програмата за продължаващо обучение на млади специалисти на МБАЛ „Надежда“ We Know We Care We Cure. Курсът за специализанти и млади специалисти по акушерство и гинекология включваше темите „Неправилни маточни кръвотечения“ с лектор д-р Георги Стаменов и „Вакуум асистирано раждане“ с лектор д-р Димитър Цветков. 

Д-р Стаменов направи подробен обзор на методите за диагностициране на неправилните маточни кръвотечения, с акцент върху тяхното комплексно и последователно приложение, без да бъде подценявана ролята на нито един от тях. Специално място беше отделено и на офис хистероскопията като изключително надежден и щадящ метод за диагностика при разглежданите състояния. След лекционната част младите колеги се включиха в интерактивна „изпитна“ сесия, където се сблъскаха с предизвикателството да разпознаят наученото на теория в реални примери от практиката.

Темата „Вакуум екстракция“ бе представена от д-р Димитър Цветков, който след кратък исторически обзор се фокусира изключително върху практическите аспекти на метода – показания, контраиндикации и подробни указания за начините на прилагане на различните типове вакуум екстрактори. Всички участници имаха възможност практически да упражнят правилното прилагане на вакуум екстракция върху специален тренажор.

На 23 ноември 2018 г. МБАЛ „Надежда“ събра над 60 млади специалисти, специализанти по Акушерство и гинекология и студенти по медицина за провеждането на симпозиум, посветен на добрите практики в контрацепцията и аборта, като част от грижата за репродуктивното здраве при подрастващи.

Организатори на събитието бяха Българската асоциация по контрацепция и безопасен аборт (БАКБА) и болница „Надежда“. Симпозиумът стана част от програмата за продължаващо обучение на МБАЛ „Надежда“: We Know We Care We Cure. Темите за контрацепцията и медикаментозния аборт бяха подробно разгледани от д-р Димитър Цветков – акушер-гинеколог, репродуктивен специалист в болница „Надежда“ и заместник – председател на Българската асоциация по контрацепция и безопасен аборт.

Гост-лектор на симпозиума беше д-р Фиала, който сподели изключително ценни знания базирани на богатия му клиничен опит в областта на семейното планиране, контрацепция и медикаментозния и хирургичен аборт – опит, който включва и дългогодишна практика като консултант на Световната здравна организация в страни от третия свят без достъп до съвременни методи за безопасен аборт и предпазване от нежелана бременност.
Д-р Фиала представи пред младите ни колеги актуалните гайдлайни за медикаментозен аборт, като постави специален акцент върху индикациите, употребата на медикаментите и справяне с възможните усложнения при приложението на метода.

Симпозиум за добрите практики в контрацепцията и аборта - 23.11.2018 г.

Симпозиум за добрите практики в контрацепцията и аборта в болница "Надежда"

Международен мини симпозиум по репродуктивна хирургия в болница "Надежда" - 17-19 януари 2019 г.

Международен мини симпозиум по репродуктивна хирургия в болница "Надежда" събра специалисти от цял свят

На 17, 18 и 19 януари в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ се проведе международен мини-симпозиум посветен на пресечните точки между репродуктивната медицина и минимално инвазивната гинекологична хирургия (хистероскопия и лапароскопия). Той събра близо 100 делегати от България, Полша, Израел, Испания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Ливан.

Да споделят своя опит в болница „Надежда“ пристигнаха водещи световни имена в репродуктивната хирургия – проф. Сеана Неджат, проф. Милан Миленкович, проф. Серхио Хаимович, проф. Елис Даунс. Програмата на симпозиума включваше демонстрационни лапароскопски и хистероскопски хирургии и в трите дни на събитието.

Операциите се предаваха на живо от две от операционните зали на болница „Надежда“, като участниците в лекционната зала имаха възможност да задават въпроси и да обсъждат с проф. Неджат и проф. Хаимович в хода на операциите.

Бяха представени корекции на маточна малформация (Т-образна матка), оперативно лечение на хроничен салпингит, на ендометриоза, миомни възли, синдром на Ашерман, синехии.

Форумът осигури преференциален достъп за специализанти по акушерство и гинекология, както и за студенти по медицина. В специална интерактивна сесия, включваща въпроси върху изнесеното на форума, на състезателен принцип бяха определени петима студенти, които получиха лична покана за спонсорирано участие в Световния конгрес по хистероскопия, който се провежда от 30 април до 3 май тази година в Барселона, Испания от д-р Георги Стаменов, който е член на научния комитет на конгреса.

На 12 май 2019 г. МБАЛ „Надежда“ стана домакин на студенти по медицина и млади лекари от различни държави в рамките на провеждащия се в София Международен конгрес по медицински науки – ICMS 2019 –  една от най-големите и престижни конференции от този вид в Европа с повече от 600 участници от над 60 държави от целия свят. Организатор на събитието е Асоциацията на студентите по медицина в България.

Като част от инициативата болница „Надежда“ беше домакин на специализирано уъркшоп по диагностична офис хистероскопия и прекъсване на бременност в първи триместър. Обучители бяха д-р Георги Стаменов и д-р Димитър Цветков.

В лекцията, посветена на прекъсването на бременността в първи триместър, д-р Цветков запозна студентите с видовете аборти – медикаментозен и оперативен, начините и новостите в приложението на отделните методи, недостатъците и предимствата на всеки от тях. ой постави акцент върху практическата работа – примери от нашия професионален опит подплатиха теоретичната част, а конкретните насоки и препоръки при приложението на отделните методи бяха приети като безценен ресурс в помощ на бъдещите медицински специалисти.

Офис хистероскопията като „метод на бъдещето“ за диагностика и третиране на различни гинекологични заболявания като аденомиоза, ендометриални полипи, синдром на Ашерман, миома, беше представен от д-р Георги Стаменов. Демонстрационните видеа на хистероскопски операции с медицински лазер от болница „Надежда“ предизвикаха изключителен интерес в бъдещите ни колеги. 

След теоретичната част всички участници в уъркшопа се включиха в тренировъчна сесии по разгледаните теми. Студентите имаха възможност да упражнят наученото на хистероскопски симулатор от най-ново поколение, както и да упражнят техниките за хирургично прекъсване на бременност.

Уъркшоп по диагностична офис хистероскопия и прекъсване на бременност в първи триместър - 12.05.2019 г.

Уъркшоп за студенти по медицина и млади лекари от различни държави в болница "Надежда"

Вижте още

Репродуктивна медицина
Пренатална медицина
Проследяване на бременност
Родилно отделение
Неонатология
Медицинска онкология
scroll-top-custom-arrow