ЗА МБАЛ "НАДЕЖДА"

Награди и постижения

През годините ръководството и специалистите на „Надежда“ намериха признание в редица престижни класации. Сред постиженията на екипа е и международната акредитация на „Надежда“ за обучение на специализанти по АГ от цяла Европа.

badge

През 2018 г. след специална визита от акредитационна комисия на EBCOG – Европейския борд към колежа по акушерство и гинекология, извършена през месец семптември, на 3 ноември болница „Надежда“ получи международна акредитация за обучение на лекари специализанти по акушерство и гинекология от цяла Европа за максимално предвидения по акредитация срок – 4 години. Мисията на Борда е да хармонизира обучението на специализантите по АГ в Европа, така че то да протича на възможно най-високо ново в акредитираните центрове и с това да се гарантира осигуряване на оптимална здравна грижа. За целта EBCOG организира акредитационни комисии и посещения по покана на болнични заведения в Европа с цел осигуряване на единен и най-висок стандарт на обучение на специализантите по акушерство и гинекология на Стария континент. Към момента акредитирани към EBCOG са 200 центъра в 23 европейски страни.

По време на визитата си в болница „Надежда“ акредитационната комисия имаше възможност да се запознае с процеса и условията на обучение на специализантите по акушерство и гинекология в „Надежда“, както и да се срещне с техните ръководители и със специалисти от други направления – неонатолози и педиатри, анестезиолози.

Получената положителна оценка за нас означава не само, че обучението на лекарите специализанти в „Надежда“ протича на най-високо европейско ниво, но и че сме отговорни да продължим да го поддържаме такова и развиваме и занапред през годините, за да се утвърдим като водещ обучителен център, осигуряващ най-качествена здравна грижа на своите пациенти.

От 2018 г. МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ – Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

 

Варненският Медицински университет е първият и единствен университет у нас, въвел през 2008 г. EFQM® модел за Business Excellence на Европейската фондация за управление на качеството. Дипломите, издавани от университета, са признати във всички европейски държави.

 

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

 От 2014 г. болница „Надежда“ всяка година печели наградата за обслужване на WhatClinic –  „Service Award“. Призът се връчва на база оценката на пациентите за висококачествени услуги. Основава се на множество от фактори за грижа за пациента и опит, като качеството на взаимодействието с потенциални и съществуващи пациенти, както и техните отзиви и прегледи преди и след лечение. Включва данни за клиники, които реагират незабавно на запитвания по телефон и имейл.

 

Международната платформа, създадена в Дъблин, има за цел да помага на пациентите да намерят, сравнят и изберат подходящите клиники за тях в повече от 135 страни. Предоставя подробни списъци за над 120 000 клиники, които включват лекари, зъболекари, козметична и козметична хирургия, физиотерапия, асистирана репродукция, холистика и много други. Задачата е пациентът да получи цялата информация, от която се нуждае, за да направи информиран избор. Над 1,5 милиона пациенти използват услугата всеки месец, за да намерят и сравнят клиники.

По повод „Академия за акушерки 2018”, организирана от Алианс на българските акушерки, на 25.10.2018 г. специални гости в болница „Надежда“ бяха г-жа Джесика Рийд – консултант по майчино и детско здраве за Лондон, и г-жа Гергана Николова – клиничен риск мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust в Лондон. Болница „Надежда” беше избрана за визитата им в България като лечебно заведение за пример за добри практики в сферата на майчиното и детското здравеопазване.

Горди сме, че всяка година сред отличените са имената на лекари от болница „Надежда“, които нашите пациенти познават и ценят.

Сред тях през годините многократно престижната грамота на изданието получиха д-р Георги Стаменов, д-р Ива Сърбянова, д-р Детелина Стоичкова д-р Кристина Чачева, д-р Ваня Атанасова, д-р Марина Михова, д-р Маргарита Таушанова, маг.-фарм. Марияна Енева, проф. Иван Щерев, проф. Златко Кълвачев, доц. Роман Романски, д-р Константин Ташков, д-р Людмил Еленчев, д-р Румен Маринов, д-р Деян Атанасов. 

На официална церемония в литературен клуб „Перото“ беше връчена голямата награда на слушателите на радио FM+” Будител на годината” за 2016 г.

С близо 30 % от вота на гласувалите будителят на надеждата д-р Георги Стаменов и Фондация „Майки за донорството“ официално получиха престижното звание „Будител на годината“.

Лекарят и фондацията бяха номинирани, заради това, че в рамките на кампанията „Имаш ли дете“ на радио FM+ дариха пет безплатни инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми, имащи нужда от донорски материал.

На сцената в литературен клуб „Перото“ д-р Стаменов трогна препълнената зала с думите си, че новото българско Възраждане вече е започнало и че тази инициатива, която представя толкова много благородни каузи, ни доказва това.

Той сподели наградата си с всички номинирани и в знак на уважение и благодарност към тяхното дело ги покани на сцената, за да бъдат заедно във вълнуващия момент.

Ние, екипът на болница „Надежда“, благодарим сърдечно на всички, които подкрепиха номинацията на д-р Стаменов и „Майки за донорството“, и изказваме своята дълбока признателност към Радио FM+ за реализирането на благородната инициатива.

Прочетете повече тук.

През 2018 г. д-р Георги Стаменов беше поканен да участва в инициативата „Силата е в теб“, реализирана с подкрепата на Американското посолство у нас. Кампанията цели да покаже силата на българския дух, това, че България е страната, в която може да реализираме мечтите си и че имаме и градим бъдещето си, въпреки трудностите.

Наред с редица изтъкнати обществени личности като спортистите Магдалена Малеева, Петър Стойчев, Алекс Жекова, златните медалисти от Националния отбор по математика, ученият проф. Христо Пимпирев, оперната прима Александрина Пендачанска, създателят на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев, зад посланието на кампанията застана и д-р Георги Стаменов.

За всеки един от хората, които участват в инициативата, има създаден отделен видеоклип, представящ конкретната личност. Клипчетата може да намерите в Youtube канала на кампанията.

Във видеото за д-р Стаменов и болница„Надежда“ участие взеха наши приятели пациенти, на които изказваме сърдечната си благодарност, защото именно техният пример за борбеност е истински заразителен. Боряна, Филип и сбъдната им мечта – малката Дара, които са нашите герои и в телевизионния клип, Лора и сбъднатата ѝ мечта – малкият Теди, които са във финалните кадри от отделението по Неонатология, ангелски нежната Преслава, в чиято мечта вярваме всички – Благодарим Ви!

Вярваме, че посланието на кампанията ще докосне сърцата на много българи, убедени също като нас, че тук, в България, може да постигнем всичко, за което мечтаем – единни и вярващи в собствените си сили.

Вижте статията във в. 24 часа.

През 2019 г. кампанията продължава под наслова „Дано“.

„Аз бих заместил думичката „дано“ с израза „Ще стане!“, споделя д-р Стаменов и добавя, че надеждата е действие. „Ще ви кажа така: пасивната надежда е зло. Пасивната надежда е била в кутията на Пандора. Като лекар съм наясно, че ако едно лекарство не бъде употребено правилно, се превръща в отрова. Така е и с надеждата. Когато тя е пасивна, тя е сигурен неуспех… Надеждата трябва да бъде моторчето. „Тя не е път, тя не е трасе. Тя е светулката в мрака, която светва и ти дава сили да продължиш.“

Вижте статията във vesti.bg

По повод своята 25-годишнина в страната ни, компанията PwC организира конкурс „Твоите 25 причини да избереш България“ в подкрепа на младите и амбициозни българи. За да ги вдъхнови да изберат България и останат тук, да натрупат ценен опит и постигат завидни успехи, PwC заедно с водещи компании-партньори подкрепи 25 български студенти със стипендия в размер на 6000 лв., стаж във водеща компания и менторство.

Тази година инициативата продължава. За целта, на 9 октомври, PwC организира благотворителен аукцион под наслов „Подай ръка“, в който бяха закупени уникални картини, събрали очертанията на дланите на някои от най-видните и успели българи, сред които Президентът Румен Радев, Президентът Петър Стоянов, Лили Иванова, Стефка Костадинова, Стоянка Мутафова, Георги Мамалев, Васко Василев, писателят Алек Попов и много други.

Благодарим на организаторите за поканата д-р Георги Стаменов да бъде сред тези видни личности на нашето съвремие. Всички ние вярваме в доброто бъдеще на България и в това, че младите хора могат да намерят стимул да останат и да се развиват тук в България.

Разгледайте уникалните картини ТУК.

Повече за събитието научете ТУК.

През 2016 г. правителството на Република България одобри отпускането на държавна парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест на екипа от медицински специалисти на МБАЛ „Надежда“, които извършиха сложна операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм.

 

„Извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина и е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари“, се казва в прессъобщение на Министерски съвет.

 

 „Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система“, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов.

В класацията за 2016 г. в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина сред отличените са д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова, извършили уникалната за България операция на белия дроб на неродено бебе в утробата на майката.

През 2016 г. „Жена на годината“ се проведе под мотото „Герои всеки ден“ и показа онези малки крачки, които стотици жени правят ежедневно, за да бъде животът ни изпълнен с добро и красота .

На официална церемония в НДК 13 дами взеха своя приз „Жена на годината“. Те бяха избрани от читателите на сп. Grazia чрез онлайн вот.

С изключително вълнение следяхме дебютната категория „Медицина“, където нашите акушер-гинеколози, специалисти по пренатална терапия, д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова, бяха номинирани заради успешната вътреутробна операция на белия дроб на бебе. Те се „състезаваха“ с още четири успешни дами – лекари, завоювали сърцата на пациентите си с талант, смелост и грижа.

Горди сме, че читателите на сп. GRAZIA определиха статуетката да бъде присъдена на нашите две прекрасни лекарки.

От сцената на „Жена на годината“ д-р Чачева и д-р Михова благодариха сърдечно на целия екип на болница „Надежда“ за подкрепата и съвместната работа и споделиха, че за тях пациентите са най-големите герои и именно те трябва да бъдат номинирани за престижната награда.

Ние, екипът на Надежда, споделяме тяхното мнение и искаме да благодарим на всички Вас, които сте част от голямото ни семейство, за подкрепата и доверието, което ни гласувате всеки ден, за това, че сте смели и самоотвержено постигате мечтите си. Благодарим Ви, че сме заедно!

Д-Р КРИСТИНА ЧАЧЕВА

През 2020 г. екипът на Dir.bg даде сцена седем силни жени, общото между които е, че изразът „Няма невъзможни неща“ ги описва най-добре. Горди сме, че д-р Кристина Чачева беше сред избраните посланици на инициативата редом с неповторимата Татяна Лолова, писателката Здравка Евтимова и още 4 вдъхновяващи български дами.

„Избрахме точно тези жени, защото знаем, че можем да научим много от тях. Защото ценим смислените примери без филтър. „She’s The One“ e сцената за дами, които има какво да разкажат за успеха и пътя към него. Добрият пример е заразителен и ние вярваме в това.“, казват организаторите от Dir.bg.

 

Научете повече ТУК.

 

Д-Р МАРИНА МИХОВА

През 2021 г.  в търсене на неповторимите български жени, които оставят своите дълбоки белези по настоящето Dir.bg отправя покана за участие на д-р Марина Михова. „Обстоятелствата не могат да ни спрат да показваме добрите примери, затова и тази година срещите ни с едни от най-забележителните, активни и вдъхновяващи жени на нашето време ще бъдат достъпни за всички!“, казват организаторите на събитието. Поканата към д-р Михова е за „един разтърсващ разговор за успеха, емпатията, постоянството, неоспоримата вяра и упоритостта на един лекар, който бележи стремежа му да опази чуждия живот!“

Научете повече ТУК.

На 30.11.2017 г. на официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2017“ в категория „Здравеопазване“ беше отличен д-р Георги Стаменов, основател на болницата и ръководител на инвитро центъра към нея.

Конкурсът, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), цели да отличи личностите с най-голям принос за развитието на българската икономика през изтичащата година. По традиция победителите в конкурса ще получат статуетката „Рибарят и златната рибка“, изработена от прочутия български скулптор Ставри Калинов, превърнала се в запазена марка на конкурса.

Вижте повече ТУК.

Д-р Десислава Станева, лекар в болница „Надежда“, е сред избраните млади българи в осмото издание на инициативата „40 до 40“ на Дарик радио.

Проектът отличава 40 успешни личности до 40 години, чиито дела и идеи надграждат средата на живот у нас.

„Тези хора работят в България, създават малки или големи, но важни неща, имат блясък в очите, любопитни са, готови за предизвикателства, променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и оригинални, носят предприемачески дух, работят за благото на всички ни.“

Какво по-хубаво описание от това за един млад, талантлив и всеотдаен лекар! 

След завършването на Медицински университет – София, Д-р Станева започва работа в болница „Надежда“ като специализант по акушерство и гинекология. Освен в родилна зала, работата ѝ я отвежда и в операционната, където открива своето истинско призвание – оперативната гинекология. Споделя, че именно в тази област иска да постигне най-големите си успехи. Преди няколко години обаче тя се насочва и към едно друго, сравнително ново направление на специалността – естетичната гинекология и с подкрепата на екипа и ръководството на болница „Надежда“ д-р Станева започва да развива успешно това направление в лечебното заведение. Според д-р Станева естетичната гинекология неоправдано е подценявана в медицинските среди, защото има огромен потенциал за успешно неинвазивно лечение на редица изменения в гениталната област при жените.

„Естетичната гинекология не е каприз. Всяка жена се сблъсква със специфични проблеми и потребности на различни етапи от живота си и естетичната гинекология може да помогне почти навсякъде – от репродуктивната възраст, през следродилния период до постменопаузалния.“, споделя младата лекарка.

Научете повече ТУК.

Горди сме, че през 2019 г. в категория „Акушерка“ наградата получи ак. Надежда Стаменова, специалист с дългогодишен опит в Родилна зала и ръководител на Училище за бъдещи родители в болница „Надежда“.

Вижте още

Репродуктивна медицина
Пренатална медицина
Проследяване на бременност
Родилно отделение
Неонатология
Медицинска онкология

Още по темата

scroll-top-custom-arrow